Silat Beksi interjú

A hazai Juuz Records hamarosan megjelenő első bakelit kiadványának apropóján beszélgettünk Silat Beksivel, akinek a zenéi hatalmas népszerűségnek örvendenek kis hazánkban is.

Nagyon fiatalon kezdtél kísérletezni a zenével. Megosztanál velünk néhány korai emléket? Mikor jöttél rá, hogy több lett, mint hobbi?

Mindig is rajongtam a zenélésért. Minden hangszert kipróbáltam, amire lehetőségem volt. Zenét gyártani viszont csak akkor kezdtem el,  amikor megkaptam az első számítógépemet. Évekbe telt, mire megtaláltam a kedvenc szekvenszeremet és beletanultam a mesterségbe.

Silat Beksi panorama party photo

Több olyan tracked is megjelent, amelyet bevallottan néhány különleges szerettednek címeztél. Hogyan inspirálnak ők téged?

Az egyik legkülönlegesebb kiadás az „Anna” EP volt, amelyet feleségemnek és legjobb barátomnak vagy még inkább “lelki társamnak” szenteltem. Ő folyamatosan inspirál, jobbá tesz és értékes pillanatokkal tölti meg az életemet.

Ezen kívül a „DNA” című EP-t szenteltem egy közeli barátomnak, aki nem tudja elképzelni az életét zene nélkül, anélkül, hogy mélyen elmerüljön a hangokban, ugyanazon frekvenciákon rezonálva velük.

Silat Beksi – Anna
Silat Beksi – DNA

Milyen más forrásokból merítesz ihletet?

Hogy őszinte legyek, mindig inspiráltnak érzem magam. Még jobb, ha azt mondom, hogy nem biztos, hogy jól érzem magam, amikor nem zenélek.

Következtetésképpen – tedd azt, amit szeretsz, hogy kiteljesedhess, ez mindig vinni fog előre.

Mit gondolsz a következetesség és változatosság kérdéséről?

Ha a következetesség jó szokásokról vagy jó cselekedetekről szól, akkor nagyszerű! De az emberi élet nappalok és éjszakák, évszakok és körülmények folyamatos váltakozása. Tapasztalataink és ismereteink függvényében folyamatosan változtatjuk mozgásunk irányát, szokásainkat és társadalmi körünket. Ez mind nagyon fontos, mert ezek az összetevők formálják a személyiségünket. Az új tapasztalatok megnyitják a határokat önmagad megismerésében. A zenében minden pontosan ugyanígy működik. A változatosság lehetővé teszi számunkra, hogy túllépjünk a megszokott korlátainkon, elősegítve ezeknek az új szempontoknak a megértését, egyedivé és sokrétűvé téve életünket.

Sajnos az elmúlt év nem volt kegyes hozzánk a party élet szempontjából. Mi hiányzik ebből a legjobban?

Leginkább hiányzott az élő kommunikáció, a kézfogás és az egyszerű szabadság. Minden más szempontból hálás vagyok az új tapasztalatokért, amelyeket a múlt évben szereztem.

Számos különböző országban zenéltél. Mesélj egy kicsit az ukrán party életről. Mi különbözteti meg a többitől?

Nem mondhatom, hogy klubélet szempontjából Ukrajna nagyon eltér más országoktól. Ugyanolyan bulik vannak, ugyanolyan bulizókkal, akik egész éjjel táncolni akarnak. A különbség csak a mentalitásban van, minden országnak megvan a maga sajátossága, ami nagyon klassz dolog.

Hogyan sikerült túlélned az elmúlt időszakot, hogyan befolyásolja ez a kreatív tevékenységedet?

Minden elég jól megy! Az új feltételek mellett új kereseti lehetőségeket találtam, együttműködöm a Samplemarket céggel, valamint digitális kiadóknak dolgozom mastering mérnökként és természetesen ott van még a stúdiózás.

Van valamilyen különleges terved az idei évre?

A jelenlegi helyzet kapcsán senki sem tudja, mire számítson a következő fél évben, ezért nem tervezek. Hűségesen dolgozom tovább az új anyagokon, és előkészítem a kiadásokat.

Mi volt az utolsó olyan zene, amelyet hallgatva libabőrös lettél?

Színtiszta élvezet:


https://www.facebook.com/s.beksi/
https://soundcloud.com/silat-beksi