Suciu interjú

english version: https://fidull.hu/suciu-interview/

2023 első Fidullján a legendás Suciut látjuk vendégül Bukarestből, akit hangzása miatt már régóta szerettünk volna meghallgatni a Playground falai között.

Andrei a legstabilabb román djk egyike, azon kevesek közé tartozik, akikben még sohasem csalódtunk, Popovics Dóra készített vele interjút.

Gyere el február 17-én, hiszen egy komoly megindulásra készülünk, amihez természetesen a Fidull fiókjának legélesebb késeit vesszük elő most is.. Facebook esemény: ITT. 🙂


Hey Andrei, köszönjük, hogy időt szánsz a válaszokra.
Râmnicu Vâlceából származol és a szülővárosodban helyi hősként kezdtél bulikat szervezni. Mennyi idős voltál akkor? Mi volt a fő motivációd? Hogyan emlékszel vissza erre az időszakra?

Nem gondolom magamat helyi hősnek. Voltak idősebb srácok, akik a szülővárosomban elkezdtek bulikat szervezni és ők kerestek meg engem, hogy a kezdetektől rezidens DJ legyek. Pár év múlva folytattam, amit ők elkezdtek és meghívtam olyan DJ-ket, akikre felnéztem.

Tudjuk, hogy a szüleid szerettek mindenfajta zenét hallgatni. Nekik vagy neked volt részed zenei oktatásban? Hogy sajátítottad el a zenét? Esetleg játszol valamilyen hangszeren?

Szerettem és szeretem a zenét. Zenei oktatásban nem volt részem, de rengeteg zenét kaptam mindkettőjüktől, amit hallgathattam.

Azt hiszem, hogy nem tanulod a zenét, hanem a zene választ téged.

Sajnos nem tanultam meg hangszeren játszani, viszont nagyon szeretnék megtanulni zongorázni.

Ha már szóba kerültek a szüleid, ismerik a produceri/DJ munkásságodat? Szokták hallgatni a számaidat/szettjeidet? Voltak már fellépéseden?

Igen, és ők mindig támogatóak voltak. Amikor otthon szerveztem a bulikat, nyáron anyukám mindig benézett pár órára és ugyanebben az időszakban apukám mindig kérte, hogy készítsek neki mixeket, amit az autóban tud hallgatni.

Mikor kezdtél el zenéket írni? Mi volt benne a legnagyobb kihívás?

2008/2009-et mondanám. Azt hiszem a zeneírásban a legnagyobb kihívás az, hogy ne legyél annyira önkritikus azzal kapcsolatban, hogy az adott pillanatban mi történik és visszalépj kettőt a folyamatban annak érdekében, hogy egy szélesebb és nagyobb képet kapj az egészről. Nagyon könnyű elveszni az apró részletekben és így veszik el a flow.

2006-ban kezdtél a szcénában. (Ez már 17 éve volt, wow!) Kulcsszerepet töltesz be a műfaj fejlődésében az elejétől. Hogy gondolsz vissza ezeknek az éveknek az állomásaira?
És hogy látod a helyzetet most?

Szerénység nélkül mondom, hogy nem voltam úttörő ebben a mozgalomban, voltak mások, akik előrébb jártak nálam. Én csak jól akartam érezni magam és olyan zenét írni, amit én is szeretnék találni, amikor zenét keresek.

Azt mondanám, hogy nosztalgiával tekintek vissza erre az időre.

Hogy őszinte legyek, ebben a pillanatban a szcéna helyzete kicsit bizonytalan, de szerintem ez az átmenet része, amit a generáció váltás okoz.

Hogyan érezted magad, amikor először játszottál Sunwaves-en/Mioritmic-en vagy más fesztiválon, amit akkor nagy dolognak éreztél?

Sunwaves volt az első fő esemény, amin játszottam és persze nagyon aggódtam és kicsit ideges voltam a nagy nap előtt.

De ez nem halványult és még mindig libabőrös leszek fellépések előtt.

Tavaly nem tudtam jól aludni pár napig mielőtt az [a:rpia:r] előtt játszottam Sunwaves-en. (szerk: mi mindannyian nagyon élveztük a profi szettjét. 🙂 )

Világutazó lettél, nagyon sok országban megfordultál. Van olyan ország, ami különleges számodra, amit nagyon szerettél? Van olyan ország/város/klub, amit még nem volt lehetőséged meglátogatni, de szeretnéd?

Hálás vagyok, hogy a világ különböző szegleteibe eljuthattam, de nem tudnék egy helyet választani. Van egy listám a kedvenc helyeimről, amikben benne van a Robert Johnson, a Fabric, a Vent, a Guesthouse és még folytathatnám.

Nem ez lesz az első alkalom hogy Magyarországra jössz játszani és azt hiszem ez nem véletlen. Nagyon kedveljük a stílusodat és nagyra értékeljük a munkásságodat DJ-ként, mindig elvarázsolsz minket. Szeretsz Magyarországra jönni?

Magyarország és Budapest is benne vannak az előző kérdésnél említett listában. Élvezek itt zenélni, de a várost is nagyon kedvelem.

Mindig öröm visszajönni és várom a pénteket.

Köszönjük szépen a válaszokat. Várunk nagyon.

https://www.facebook.com/sucescovici
https://soundcloud.com/suciu
https://www.instagram.com/sucescovici
https://suciu.bandcamp.com