Apotek Studio interjú

Oldalunk indulása remek apropó arra, hogy bemutassuk nektek az erdélyi magyarság legnagyobb múltú csapatát, az Apotek Studiot. Legyen szó bulik szervezéséről, vagy lemezkiadásról, baróti barátaink mindenben elég markánsan képviselik saját hangzásukat. 

Meséljetek nekünk az Apotekről! Mikor és hogyan alakult? Kik a tagok?

Sziasztok! 

Norvégiából indult még 2013 nyarán. Akkoriban Alex és én (Dani/Esmen) ott éltünk, Andor meg Marosvásárhelyen. Alex és én gyerekkori barátok vagyunk, Andort pedig a tánczene által ismertük meg egy buliban. 

Távollétünk alatt, egy csevegés alkalmakor feldobódott a téma, hogy csináljunk heti egy alkalommal három órányi hanganyagot, mindenki egy-egy órát, amit a mixlr.com internetes hangsugárzó oldalon, minden héten ugyan abban az órában felvételről sugározzunk. A legfőbb célja az volt, hogy egymással zenéket osszunk meg, továbbá hallgatás közben váltsunk pár szót, kivel, mik történnek. Ha nem is a sztorikra, de a zenére eléggé ráharaptak a környékbeli emberek, körülbelül a negyedik adásnál már fel is kértünk egy külsős embert, hogy készitsen nekünk 1 órányi kavalkádot. Az ő ismerősei, a művész vonzereje újabb hallgatókkal ajándékozott meg minket ezért gondoltuk, fizikálisan is megmérettetjük a projektet. Az év decemberében megszerveztük az első Apotek néven szereplő bulit. 

Elég sok Apotek rendezvény volt az évek alatt, nektek melyik volt a kedvencetek?

Nem hinném, hogy ki tudnánk emelni egyetlenegyet az egészből. Mindegyik külön-külön emlékezetes. Maga stílusában is különböztek, révén a “Home Series” néven futó bulikra a román szcéna neveit hívtuk vendégként, Kovászna megye eldugott településeire, voltak “Showcase”-ek, ezeket rendszerint Kolozsvárra szerveztük, ahol a külföldi producerek mellett hazai lemezlovasokat is promováltunk. Egy-egy alkalommal voltunk Bukarestben, Budapesten, a Brassó melletti Poianán és Marosvásárhelyen. Ezeknek is mind külön történeteik vannak. Talán egy kolozsvári buli enyhén kimagaslik a többi közül, mint hang, zene, kép, társaság és helyszín terén is. Azt a bulit az egyik rezidensünk, Piconome nyitotta, továbbá zenélt még a jászvásári (románul Iasi) Iuly B, az orosz származású, Berlinben élő Dennis Kaznacheev, végül az afteren Esmen rakta a talpalávalót.

Mi a kedvenc Apotekes sztoritok?

Az első bulink nagyon érdekesen indult. Ez 2013 decembere. Volt egy nagyon jó helyünk Barót városában, a helyi diszkó alatti pince. Itt terveztük megtartani a bulit, mivel az már akkoriban egy jól kijárt ösvény volt. A hiba csak annyi volt a dologban, hogy a kezdés előtt picivel, a hóolvadásnak köszönhetően rövidzárlat keletkezett, és teljesen áram nélkül maradtunk. Szerencsénkre hamar találtunk is egy új helyet, viszont a gond nem elhárult, csak átalakult. Át kellett költözni. A résztvevők 80%-a, ki egy lejátszóval, a másik egy mixerrel, ketten-ketten mélynyomókkal, hangfalakkal vonultunk végig este 11 óra körül a városon, hogy tudjuk megünnepelni egymást, azaz a közösséget. 

Mikor indult a lemezkiadás, milyen kiadványaitok voltak?

Az első buli sikere után nemsokkal, már forgattuk a fejünkben a lemezkiadó témáját, viszont az első kiadvány csak 2015-ben jelent meg, amit egy release party előzött meg 2014 decemberében Bukarestben. Ezen a bulin Esmen mellett, a lemezen szereplő négy dal szerzője zenéltek, név szerint Vlad Caia, Tulbure, Emi és G76.

A második darab a “Darwin” 2016 augusztusában jelent meg, “A” oldalán a grúz Gyorgy Ono és az olasz Hubble zenéivel. A “B” oldalon a konstancai Sepp barátunk egyik nagyon jól sikerült dala hallgatható, amely rengeteg pozitív visszajelzést hozott úgy a szerzőnek, mint nekünk a kiadónak is. Fesztiválokon, Miamitól Tokióig, erdőtől a tenger partjáig, mindenhol felcsendült.

A harmadik “EP” ugyancsak egy vállogatás “Apathy” névre hallgat, amelyik “A” oldala a magyarországi Giashé, a bákói Vid remixével fűszerezve, “B” oldalon egy Mint (szlovén) meg egy Rayo (ukrán) dal található.

A harmadik lemezkiadással együttesen kiadtunk egy DVD lemezt is a “The Alphabet”-et, amelyiken az ABC összes betűjének megfelelően, egy-egy producer szerepel, egy-egy darabbal. Ezek kiléte a mai napig nem publikus, noha a minőségre utazók már kitaláltak egy-kettőt. A DVD-ből nyert teljes bevétel összegét egy baróti, speciális gyerekekkel foglalkozó intézetnek adományoztuk, cserébe az itt otthonra találó gyerekek rajzolták nekünk a lemez borítóját.

Kiadónk saját forgalmazói politikára épül, lemezboltokkal szerződtünk, mi magunk a discogs.com online lemezpiac oldalát használtuk, mint értékesítési felület.

Milyen a kapcsolatotok a román szcéna többi szereplőjével?

Nagyon jó kapcsolat alakult ki mindenkivel, aki a szcénán belül tevékenykedik. Sepp már egy visszatérő tagnak számít, Miss I-nak köszönhetjük a lemezek egy részének az eladását, Nu Zau, Ada Kaleh is már többször megfordult nálunk. 

Romániában is elég súlyos a korona helyzet. Voltak azért kisebb bulik, vagy teljes a szigor?

Természetesen teljes a szigor. Ha 30 a megengedett létszám a kinti rendezvényekre vonatkozóan, akkor mi csak 29-en veszünk részt. Jelenleg ez a szám 0, tehát nem bulizunk. 

Remélhetőleg hamarosan normalizálódik a helyzet és visszatér minden a megszokott mederbe. Milyen terveitek vannak a jövőre nézve?

Fogunk még együtt örülni az biztos!

Köszönjük az interjút, üzentek valamit olvasóinknak?

Hálával tartozunk a sok támogatásért mindenkinek, akik a lemezeinket hallgatják vagy akik ellátogatnak a bulijainkra. A projekt ezekről az emberekről szól. Nélkülük nem létezne Apotek. Nem lenne a zene gyógyír senki számára.

www.facebook.com/apotek.studio