MIDI 2.0 – AZ ÚJ SZABVÁNY

MIDI 2.0 – AZ ÚJ MIDI SZABVÁNY

Amikor a MIDI-t 1983-ban először forgalomba hozták, a fejlesztők lehetőséget biztosítottak különböző zenei hardverek számára bizonyos információk küldésére és fogadására. Ez a technológia a digitális zenekészítés akkori generációjának olyan opciókat tett elérhetővé, amiről addig csak álmodni tudtak. Azóta rengeteg víz lefolyt a Dunán, fejlesztések jöttek-mentek, de ezidáig nem történt konkrét előrelépés az első fejlesztés óta. Egészen addig, amíg be nem jelentette az MMA (MIDI Manufacturers Association) a MIDI 2.0 protokoll bevezetését.

Mi az a MIDI 2.0 és hogyan változtatja meg a zenekészítést?

 A MIDI 2.0-val kapcsolatos három nagy fejlesztést a MIDI.org guide-ja szerint három könnyen megjegyezhető, triplán alliteráló pontban írja le:

  • 1. Bidirectional
  • 2. Backwards Compatible
  • 3. Both

Hasonlatképpen: Míg a MIDI 1.0 egy monológ volt, addig a MIDI 2.0 már egy párbeszéd. Az eszközök oda-vissza kommunikálhatnak egymással és megállapodhatnak olyan lehetőségekkel kapcsolatban, amelyet mindkét eszköz támogat. Ez a paradigmaváltás teljesen új lehetőségek széles tárházát nyitotta meg a hardveres zenekészítés világában.

Ez azt jelenti, hogy ha két eszköz csatlakozik egymáshoz, akkor konkrétan „megbeszélhetik” egymással, és az egyes gépek képességei alapján dönthetnek arról, hogy hogyan járjanak el.

Magasabb kommunikációs hatékonyság

A MIDI 2.0 256 MIDI csatornával és akár 32 bit-es felbontással rendelkezik, ami jóval összetettebbé teszi a kommunikációt az eddigi protokollhoz képest hatékonyabbá téve az időzítést és a vezérlést, illetve csökkentve az esetleges hibák előfordulását. A nagyobb felbontás nagyobb expresszivitást és hangolási lehetőségeket is eredményezhet, ami kiváló opció például mikrotónusokat használó zenészek, vagy a nem-nyugati skálákon mozgó felhasználók számára is.

Szóval kik is az igazi nyertesei ennek a technológiának?

Természetesen mindannyian azok vagyunk, mert megélhettük hogy egy ennyire mélyen belénk égett fejlesztés 40 év után ilyen mértékű korszerűsítésen megy át. Ez tovább egyszerűsíti a hardverek egymással való csatlakoztatását és további irányítási lehetőségeket nyújt azok számára akik nem hagyományos, vagy újvonalas zenét készítenek. Tehát azoknak a zenészeknek, akik olyan expresszív vezérlőket, vagy MPE hangszereket használnak (mint pl. a Roli gyártmányai) ez egy igazi örömhír.

Nyilvánvaló, hogy el fog tartani egy ideig, amíg minden gyártó bevezeti a termékein a MIDI 2.0 kompatibilitást, tehát nem hirtelen, hanem egy fokozatos változásra kell számítanunk ezzel kapcsolatban. Még egy fontos megjegyzést hozzátettek a fejlesztők: azzal, hogy a 2.0-s protokoll visszafele kompatibilis, nem jelenti azt hogy teljes egészében fel fogja váltani a MIDI 1.0-t, inkább azt hogy a már meglévő rendszer kibővül, integrálva az új 2.0-ás rendszer környezetébe.