MOOG MATRIARCH | AZ ŐSANYA

Maga a szintetizátor egy 49 billentyűs, 4 hangú parafónikus szinti, más szóval négy hangot képes lejátszani oszcillátoronként, melyek nem rendelkeznek külön dedikált hangformáló komponensekkel, hanem megosztja ezeket a lehetőségeket. Rendelkezésre áll két ADSR envelope, két VCA és multi-mode filter, tehát a hang lehet kettő, vagy négy hangú parafónikus és az összes oszcillátort átadhatja a VCA-kon és szűrőkön, illetve a négy oszcillátor monofónikusan is megszólaltatható.

Matriarch egyszerű formaterve kicsit szembe megy a korábbi Moog szintik design-jával, mégis több közös vonást is fel lehet ismerni a gyártó korábbi termékeivel. Az oszcillátorok látszólag az eredeti Minimoog-okon alapulnak, míg minden más része inkább a Moog klasszikus moduláris eszközeiből származnak. A filterek a klasszikus 24 dB/oktávos Moog 904A típusú low-pass,  911-es és 902-es envelope-ok és VCA-k, valamint a CP3 modul keverője lett beleépítve. A szintetizátor félig moduláris, így nem kell patch-elgetni  mielőtt elkezdene rajta játszani a felhasználó. Az első panel 90 mini-jack patch csatlakozóval van felszerelve, kreatív lehetőséget nyújtva a használójának a jel- és modulációs útvonalakkal; 49 bemeneti, 33 kimeneti és 2×4 multi csatlakozóval látták el az eszközt. Ezenkívül van egy main audio input is a szintetizátoron, így a Matriarch simán processzorként is használható.

A többi alkatrészt tekintve sem tették alacsonyra a mércét a Moog tevezői. Két LFO-ból az egyiken hat különböző waveform lehetőség kapcsolható, a másikon pedig egy sima háromszög-, vagy négyszögjel közül választhatunk. Felszerelték továbbá három VCA-val, ezen belül beépített ring-modulátorokkal, egy 12 pattern-es 256 step-es szekvenszerrel, multi-mode arpeggiator-ral. Található rajta USB és MIDI csatlakozási lehetőség is, illetve egy sztereó analóg delay, amit szintén szinkronizáhatunk MIDI-n keresztül és 700 ms-ig képes futni. A kimenetek között találhatóak 3,5mm jack csatlakozók a Eurorack-be való integrácó elősegítéséhez, illetve 6,3 mm jack csatlakozók és egy külön fejhallgató-kimenet saját szintvezérléssel.

Egy szóval: A Matriarch jóval több dolgot rejt magában, mint első ránézésre. Ha többre is kíváncsi vagy a termékkel kapcsolatban, nézd meg az alábbi videót: