Belgrád rakpart 9.

Limo Bár, Ill Panoráma, vagy csak egyszerűen Belgrád rakpart, ki, hogyan ismeri.

Az 1895-ben épült 9. számú ház a Belgrád rakpart legidősebb épülete. Korb Flóris – többek közt a Klotild-paloták, a Király bazár építésze, a New York-palota társtervezője – építtette magának.

A földszinten egykor a Mahart irodája működött, de a kétezres évek elején pénzügyi gondok miatt eladták azt egy B. László nevű válallkozónak, aki aztán a ház egészét is megvásárolta, és itt hozta létre a Limo cafét. – A közeli Capella melegbár üzemeltetőjeként a férfi egy meleg vigalmi negyed kiépítését tervezte a környéken, ennek megvalósításáért pedig mindent megtett: a Limo épületében jogerős építési engedély nélküli átalakításokat végzett, lefedte az udvart, és mélyítette a pincét úgy, hogy a munka statikailag a szomszédos házakat is meggyengítette. – Legnagyobb beavatkozása azonban az egész környék képét átformálta, hiszen – szintén engedély nélkül – három emeletet húzott a régi bérházra. – A bár már rég nem működik állandó jelleggel, de mint tudjuk, egy-egy rendezvényre még néha azért megnyitott. A felső üvegszinteket többszöri elhatározás ellenére sem bontották vissza azóta sem. Sorsa bizonytalan, pedig hatalmas potenciál lenne benne.

Herodot mikor itt játszott, azt mondta: ha ez a hely Bukarestben lenne, akkor heti 168órán keresztül mennének a bulik... Mi el is hisszük neki. 😀

Ha szeretnél többet olvasni az épület történetéről, kattints IDE és IDE.

A fotókat köszönjük Munkácsy Barbarának!